I Will Follow You...(^___^)

Sunday, December 4, 2011

Pelik : Aku atau mereka?

Assalamualaikum w.b.t.

Di hari ahad yang tenang ni, aku nak berceloteh tentang perkara2 pelik yang aku rasa tak pelik pun sebenarnya. Jadi, apa yang peliknya? hahah...

Seperti biasa la, masalah aku mesti berkaitan dengan kawan2. Bagi mereka, segala perkara yang aku buat adalah pelik. Aku join taekwon-do, aku suka 'camping', aku suka buat benda2 adventure such as Skytrex, aku masuk pertandingan kayak, dan yang paling tak boleh aku terima, aku tengok cermin pun ada orang gelak2, kata pelik gak. Haishhh....biasa la kalau tengok cermin, takkan la dia 2 tak pernah tengok cermin kot?? Kamon la kawan, ada ke perempuan yang tak pernah tengok cermin. And, kalau kau tak pernah tengok cermin, buat apa kau beli cermin BESAU gedabak, letak kat dalam rumah??

Aku ni sentiasa cuba nak bersabar dengan perangai mereka2 nih, kadang2 rasa macam nak meletup. Sampai bila aku mampu bertahan? Takkan la semua benda aku nak buat, kena dapat permission dari mereka? Kalau mereka kata pelik, aku tak boleh buat la? Gilooooo kot. Hidup aku tak sama dengan mereka. Jiwa aku tak sama dengan mereka. Selagi aku rasa sesuatu perkara yang aku nak buat 2, tak salah dan tak melanggar peraturan dalam Islam, aku tetap akan buat.

Tak perlulah jadi extremist dalam beragama. Takkan nak bersukan pun tak boleh. Bukannya aku pakai baju kecik, seluar sendat. Aku masih kekalkan cara berpakaian yang sesuai menurut Islam. Aku tahu, ilmu agamaku tak setinggi mereka, tapi, bukan juga terlalu cetek, sampai tak tahu bezakan yang baik atau buruk.

Kalau aku buat sesuatu, ada saja yang tak kena. Semua benda nak di komen dan aku terpaksa terima. Tapi bila aku tegur kesalahan mereka, mula lah nak tarik muka masam. Kalau mereka buat kesalahan apapun, tetap tak boleh tegur. Hmm...macam mana nak terbuka minda 2? Kononnya "sahabat perlu saling mengingatkan". Habis 2, yang kau tak boleh terima teguran 2 kenapa? Dah terang2 kau buat salah. Terima lah, dan cuba berubah. Bukannya buat alasan macam2, untuk menegakkan benang yang basah!

Manusia2....memang selalu berkata-kata sesedap rasa, merubah pendirian/pernyataan, sesuai dengan kepentingan diri sendiri. Selagi boleh, manusia akan cuba menyalahkan orang lain dan tak mahu terima kesalahan sendiri. Ingatlah, tak ada manusia yang sempurna. Jadi, terimalah kesalahan sendiri dan tak perlu malu dengan kesalahan yang kita buat. Belajarlah dari kesilapan....

Dan aku masih belajar dari kesilapan yang berulang-ulang. Salah memilih kawan!

1 comment:

  1. sy pun ada gak masalah mcm ni...biasalah tu...org2 mcm ni mmg rasa dia org yg terbaik...sabo je la...

    ReplyDelete