I Will Follow You...(^___^)

Saturday, November 19, 2011

Why should love stop at the border..

Ni sebenarnya aku nak cakap tentang video yang sangat awesome. Video ni dibuat oleh anak Malaysia, dengan kerjasama sahabatnya dari Indonesia.

Aku kagum tengok video ni. Memang dia buat untuk pertandingan, tapi storyline hebat! Mantap! Sesuai dengan situasi Malaysia-Indonesia yang agak tegang sekarang ni. Especially selepas Malaysia kalahkan Indonesia dalam perlawanan bolasepak Sukan SEA kumpulan A.Aku tak faham dengan manusia2 yang kononnya fanatik dengan sukan, menyokong arena sukan negara tapi, mereka sendiri tak ada semangat kesukanan. Baik penyokong Malaysia, mahupun Indonesia. Tak habis-habis bergaduh, bertikam-lidah, mencaci-maki sesama mereka. Kita kan serumpun, sesama Islam. Buat apa nak gaduh? Chill lah, kalah atau menang, adat pertandingan. Tak perlu maki-hamun segala. Kalau dah menang sekalipun, tak perlu terlalu berlagak, takut nanti kalau kalah, malu pulak.

Tentang warga Indonesia yang tak suka rakyat Malaysia panggil mereka dengan gelaran "budak indon" sebenarnya adalah salah faham kerana perbezaan bahasa. Di Indonesia, budak bermaksud hamba. So, bila dipanggil "budak indon", mereka terasa seperti dipanggil "hamba indon". Biasalah, di Malaysia, semua benda nak di singkatkan. Dalam konteks Malaysia, perkataan "budak" bererti "anak-anak" atau "rakyat/warga".  Macam aku kata tadi, Indonesia disingkatkan menjadi "Indon", supaya senang di sebut. Samalah seperti orang Indonesia memanggil orang Malaysia sebagai "Malay". So, sebenarnya "budak indon" bermaksud "warga Indonesia". Lumrah manusia, sukakan sesuatu yang mudah. Mudah disebut, mudah ditulis.

To everyone that claims to be supporters of football team, layanlah video ni.
Hak milik Zulhilmi Zahir (Jubei').


No comments:

Post a Comment